För meditatörer

Mediterar du redan?

Då har du goda möjligheter till uppföljning eller att ta upp meditationen på nytt om du kommit av dig. Det finns alltid mer att hämta i tekniken. 

Tips för dig som vill skapa bra meditationsvanor

Om du lyckas etablera bra meditationsvanor får du mer ut av att meditera. Du bestämmer hur mycket du vill meditera, men rekommendationen är 2 x 30 eller 1 x 45 minuter per dag.

Här är några tips på hur du skapar och upprätthåller bra meditationsvanor.

1. Bestäm dig för vad du vill

Gör klart för dig själv vad du vill uppnå genom att meditera: Lära dig en teknik som ger avkoppling och som du kan använda då och då? Öka din stresstolerans och sova bättre? Få bättre kontakt inåt och en djupare förändring?

2. Signal, rutin, belöning

En vana kan delas upp i tre komponenter: signal, rutin, belöning. Signalen till hjärnan säger att nu börjar rutinen. Därför är det till hjälp att koppla meditationen till en etablerad vana, t.ex.

  • Vakna, meditera, ät frukost
  • Kom hem, meditera, ät middag

En rutin är en vana som du gör nästan utan att tänka. Du använder inte någon extra energi på en rutin, du gör det bara. Och du får en belöning efter att ha genomfört rutinen:

  • Det var härligt och skönt att meditera och koppla av
  • Bra att komma ner i varv
  • Det känns lite lugnare nu
  • Jag var rastlös i meditationen men märker att det är annorlunda nu

3. Planera för typiska hinder

Föreställ dig typiska hinder som kan uppstå och hur du kan möta dem. Det är lättare att hitta en lösning om du är förberedd. Exempel:

  • Ställ ett larm så att du inte behöver tänka på tiden
  • Stäng av telefonen innan du börjar meditera
  • Berätta för dem du bor med (kan vara så enkelt som en post-it märkt "M" på dörren)
  • Justera meditationstiden till andra aktiviteter som du har (möten, socialt umgänge, telefonsamtal du behöver ringa osv.)

4. Skapa en bra meditationsmiljö

Ha en fast plats där du mediterar. Hitta en bra meditationsstol och gör den till "min meditationsstol" med bra kuddar som ryggstöd och ganska tyst omkring dig. Det betyder att du vet var du ska meditera, du har en lämplig och meditativ plats. Du kan också sitta i din säng, med bra stöd.

5. Logga dina meditationsvanor

Använd en app för att logga dina meditationer. Det finns flera: Coach.me; Habit-Bull, Insight Timer. Eller använd en gammaldags kalender och kryssa för varje gång du mediterar.

De flesta som slutar meditera gör det inte som ett medvetet val. "Det bara blev så" eller "Jag prioriterade det inte tillräckligt ". Med en app, dagbok eller kalender blir det tydligt hur dina meditationsvanor ser ut.

6. Använd våra erbjudanden

Fortsättningskurser, retreater eller olika typer av grupper förnyar ofta ditt förhållande till din meditation och gör det lättare att fortsätta med en god vana. Titta igenom utbudet av fortsättningskurser, långmeditationer och retreater!

Kurser för dig som lärt dig Acem Meditation

Långmeditationer och retreater

Olika erbjudanden:

Långmeditation

Erbjuds 1-2 gånger i månaden i Stockholm och Uppsala. Meditation 90 minuter. Stimulerar vardagsmeditationen och fortsatt meditationsutveckling. 

Steg 2: Från ledigt metodljud till meditationsprocess 

Rekommenderas direkt efter grundkursen (Steg 1) men passar också som uppfriskning om du vill återuppta din meditation efter ett uppehåll.

Steg 3: Från aktualisering till personlig utveckling 

Handlar om aktualisering och motstånd, sensitivitet och flexibilitet i utförandet, metatankar och psykologisk bearbetning - och personlig utveckling.

Steg 4: Temakurser om ledighet, koncentration och meditationsprocessen

Rekommenderas efter steg 2 och 3. Läs mer här.

Helg- och veckoretreater

En retreat med långa meditationer och vägledningssamtal i grupp ger en möjlighet att finna en fristad inom sig själv. Man får en "time-out" från vardagen och kan vila och samla kraft. En retreat ger också möjlighet till eftertanke och reflektion över det liv vi är mitt uppe i. I Sverige har vi retreater på Lundsholms herrgård utanför Arvika i Värmland. På en del retreater är det också möjligt att lära sig meditera.

Vägledningsgrupp

För dig som varit på helg- eller veckoretreat. Gemensam meditation och reflekterande samtal kring teman i meditationen och i vardagen.

Yoga i Acem

Yogan i Acem har sin grund i den klassiskt meditativa hatha yogan. Den består av långsamma stretch-övningar med fokus på andningen. Yogan syftar till att mjuka upp kroppen samtidigt som den ger mental vila. Läs mer här.

Kommunikationskurs

På Acems kommunikationskurs förstärks förutsättningarna för att nå bakom fasader och ta fram erfarenheter och tankar/reflektioner som du annars kanske inte formulerar högt. Du blir sedd och mött, tillvaratagen och utmanad. Du förbättrar din förmåga till empati och förståelse för hur och varför människor reagerar som de gör - och varför du själv reagerar som du gör. Din egen och gruppens psykologi blir tydligare i samspelet med andra.

Kursen lämpar sig för alla med intresse för egen utveckling och för personer med ledaruppgifter eller personalansvar i sina jobb.

Läs mer om Acems kommunikationskurs i Norge

Retreater

Halvorsbøle retreat center, vid Oslo
Lördag 04 januari 2025 18:00
Kursgården Lundsholm - utanför Arvika i Värmland
Lördag 01 februari 2025 16:00
Kursgården Lundsholm - utanför Arvika i Värmland
Onsdag 26 mars 2025 15:00

Se alla retreater

Långmeditationer

Odensgatan 16, Uppsala
Lördag 23 november 2024 10:00
Odensgatan 16, Uppsala
Lördag 07 december 2024 10:00
På nätet
Lördag 07 december 2024 10:00

Översikt

Se alla långmeditationer

Fortsättningskurser

Drottninggatan 85, Stockholm
Fredag 10 januari 2025 17:30
Odensgatan 16, Uppsala
Torsdag 23 januari 2025 18:30
Odensgatan 16, Uppsala
Måndag 31 mars 2025 18:30

Översikt

Se alla fortsättningskurser

Vägledningsgrupp

På nätet
Tisdag 21 januari 2025 18:30
Odensgatan 16, Uppsala
Tisdag 28 januari 2025 18:30
Odensgatan 16, Uppsala
Torsdag 30 januari 2025 18:30